11. oktober 1997

Dato

11. oktober 1997

Tid

23:45

Sted

En høyde (900m) mellom Hesjøen og Øyungen, syd i Hessdalen

Observert av

Akhtar Issak og Andreas Barwin Olsen

Værforhold

Tett skydekke, klar sikt, omtrent vindstille.

Beskrivelse

Andreas’ egne ord: “Ca klokka 23:45 påpekte Akhtar et rødt lys vest for Øyungen. Andreas mente at han hadde sett lyset på samme sted rundt et minutt tidligere, men hadde gått ut i fra at det stammet fra en bil. Da Akhtar fikk øye på lyset, så det ut til å kunne stamme fra bakenden på en bil / motorsykkel. Akhtar syntes lyset virket “mistenkelig”, og tok en nøyere titt på det gjennom kameralinsen. Gjennom linsen så han at lyset beveget seg vekk fra oss, vestover i relativt høy hastighet. Mens han så på det gjennom kameralinsen, forandret lyset farge fra rødt til gulhvitt og kom mot oss i stor hastighet. Akhtar opplevde lyskilden som ganske stor, den dekket hele synsfeltet i objektivet og han ble blendet av lyset. Da lyskilden hadde skiftet farge fra rød til gulhvit, begynte Akhtar å ta bilder av fenomenet. Lyskilden beveget seg frem og tilbake over Øyungen, før den forsvant sørover og bak Morkavollhøgda slik at vi ikke kunne se den mer. Rett etter dette ble halvparten av den vestre delen av Øyungen opplyst ganske kraftig av et hvitt lys. Det virket som om en enorm «lyskaster» ble rettet mot vannet, lyset som lyste opp vannet var tydelig avgrenset. Vi kunne ikke se selve “lyskasteren”, men det virket som om lyskjeglen kom fra området bak Morkavollhøgda der lyskilden over Øyungen hadde forsvunnet. Det er en øy midt i Øyungen som heter Storholmen. Denne øya kunne vi ikke se i mørket, men vi så hele øya da denne «lyskasteren» lyste opp Øyungen. Denne «lyskasteren» lyste opp vannet noen sekunder av gangen, før det ble mørkt. Det gikk noen få minutter mellom hver gang lyset lyste opp vannet. Lyskjeglen sveipet litt over den vestre delen av vannet, men holdt seg ganske rolig. Dette skjedde noen ganger, før «lyskasteren» sluknet for godt. Det var en enorm lysstyrke på lyset som lyste opp Øyungen.

Deretter så Akhtar at det dannet seg en sirkel av lys på vannet mellom sørvestre landkant og Storholmen. Han syntes det virket som om lyset kom nedenfra – fra en lyskilde under vann. Lyset liknet på nordlys, men det kom nedenfra og det var tett skydekke på himmelen. Kantene på sirkelen var diffuse, men lyset hadde en klar sirkelform. Lyssirkelen hadde et blåaktig skjær, litt svakere enn lyset fra flammen på en primus. Lyset forsvinner sakte. Akhtar forsøkte å fotografere dette lyset, men det var for svakt til at det ble noen eksponering på filmen. Andreas så ikke dette, fordi han på det aktuelle tidspunktet orienterte seg på kartet og kommuniserte med de andre observatørpostene.
En ting både Akhtar og Andreas merket seg, var at det kom drivende et par ganske små og kompakte «tåkedotter» gjennom utkikksposten i perioden da Øyungen ble opplyst. Leiren var bare innhyllet i tåke om lag et minutt av gangen, men sikten var da hemmet.

Vi overvåket området rundt Øyungen veldig nøye med nattkikkert mellom hver gang vannet ble opplyst, men observerte ikke noe uvanlig da. Hele observasjonen varte i ca. 30 minutter.
Både Akhtar og Andreas opplevde denne observasjonen som ganske dramatisk og skremmende. Vi syntes den siste delen av observasjonen der Øyungen ble opplyst var ubehagelig.”

Er du en observatør?

Har du sett noe på himmelen over Hessdalen? Send din observasjon til Erling P. Strand!

Erling P. Strand