24. september 2016

Dato

24. september 2016

Tid

Sted

Skarvtjønna

Observert av

Anonyme

Beskrivelse

Det hadde gått ca 15 minutter siden vi forlot steinen ved Båttjønna. Vi stoppet på veien med utsikt ca som på bildet nedenfor. På andre siden av Skarvtjønna så vi først tre oransje lys som svevde over vannet. De to lysene i midten snudde til sidene samtidlig slikt at et sto foran det andre av og til, det så ut som om de to var en del av en enhet. Vi observerte disse en god stund før jeg slo på hodellykten min for å gå nærmere. Jeg gikk ca 30 meter mot vannet, men da forsvant plutselig alle lysene. Da jeg gikk tilbake til veien kom de tilbake, men denne gangen var det fem lys som beskrevet på bildet nedenfor. De svevde over vannet og bevegde seg subtilt opp og ned, og til sidene på en synkron måte. Av og til forsvant et av lysene for så å komme tilbake. Dette antar jeg at varte i en times tid.

Mens observasjonen som beskrevet over pågikk, så vi et hvit lys (1) som lyste på oss og forstyrret oss mens vi så de 5 gule lysene over tjønna. Vi trodde det var en person med lommelykt.

Det hvite lyset dukket det midt på myra og lyste langt (1a). Etter et av de oransje lysene hadde slukket, dukket det et oransje lys på høyre side av veien. Det kom nær oss, 3 meter og trakk seg tilbake fort når vi lyste det med lommelykta vår (2b). Deretter dukket det opp et lite hvitt lys (1b) til venstre for det oransje men høyere opp. Det så ut som det hadde flydd fra myra og opp på toppen av treet. Dette lyset lyste opp og rettet noe som kan minne om en liten lyskaster i vår retning. Dette varte maks 3 sekunder. Så forsvant det. Vi hadde begge to inntrykk av at dette lyset var det vi først hadde trodd var en person med lommelykt (1)

Like ved siden av det oransje lyset kom det nå et lite, mørkeblått lys (3). Begge sto nå stille få meter over bakken. De fem oransje lyskulene over Skravtjønna forsvant mens dette pågikk. Et hvit lys dukket opp igjen høyt opp og blinket i blått og rødt i noen sekunder før det forsvant (1c) mens 3 og 2b var over bakken. De tre blinkene fra 1c var kraftige og varte i ca et halvt sekund hver. Det hadde gått 2.5 timer og vi måtte tilbake. Det ene oransje lyset hang fortsatt over myra ved Skravtjønna da vi gikk.

Vil til slutt legge til at det vi storparten av tiden trodde var en lommelykt, neppe kunne ha vært det ved nærmere ettertanke. Hvem ville ha brukt en time på å lyse i vår retning når fenomenet viste seg over vannet? Det gir ingen mening. Lyset skrudde seg av og på med uregelmessige intervaller. Lyset var også veldig stabilt og ikke “veivete” slik man kan forvente av en lommelykt eller hodelykt. Når dette lyset i tillegg plutselig dukket opp midt på myra for så å skyte fart opp i været og lyse ned på oss, ble lommelykt-teorien straks avkreftet for vår del.

Referanse

Tomas Dahl

Bilder av fenomenet

Er du en observatør?

Har du sett noe på himmelen over Hessdalen? Send din observasjon til Erling P. Strand!

Erling P. Strand