27. november 2006

Dato

27. november 2006

Tid

05:15

- 05:45

Sted

Singsås, 28 km nordvest for Hessdalen

Observert av

Eli Sesseng

Avstand

Ca. 7-9 kilometer.
Avstand fra Aspåskjølen i Hessdalen: Ca. 28 kilometer mot nordvest.
Aspåskjølen i Hessdalen (VistaPoint): 62°50'18.90''

Beskrivelse

Eli Sesseng forteller: Lysfenomenet var akkurat over Tågå, et fjell mellom Budal og Singsås. Min mann og jeg så lyset igjennom vårt soveromsvindu. Vårt hus er nesten rett øst for Tågå, på den andre siden av dalen. Det var et stort lys som beveget seg og pulserte. Plutselig, etter ca. fem minutter, begynte det å bevege seg nedover fjellsiden, med høy hastighet mot skogen. Lyset var fargeløst, som et vanlig billys. Vi kunne se det mot skogen. Jeg sammenlignet størrelsen på lyset med husene på gården Mørseth, som ligger like syd for observasjonsstedet. Lysfenomenet var mye større enn husene på gården.

Lyset stoppet, og jeg gikk for å hente kikkerten. Jeg så da at lyset beveget seg med et zigzag mønster, fram og tilbake oppover fjellsiden. Det fulgte nesten samme bane og hastighet som da det beveget seg nedover fjellsiden. Lyset forsvant bak toppen av fjellet. Da var fargene rød, hvit og gul.

Etter ca. fem minutter kom det opp igjen. Det stoppet, og beveget seg sakte ned mot bakken, like over toppen på fjellet, hvor det ble stående. Plutselig slo det på et sterkt lys, som ga gjenskinn i snøen. Jeg så fortsatt på det med kikkert, og da slo lyset seg plutselig av, og det ble helt mørkt.

Jeg hadde gå ut på verandaen for å høre etter lyd. Det var ingen lyd. Da jeg så på klokka ble jeg oppmerksom på at jeg hadde stått og sett på det i en halv time. Jeg var ikke redd, bare veldig oppglødd av å ha sett dette fenomenet.

 

Sted (Google Earth):

Eli Sesseng’s hus: 62°58’8.43″ N –   10°43’15.13″ E

Fjellsiden: 62°54’5.84″ N –  10°38’14.72″ E

Referanse

Peder Skogaas - Regional NASA-Inspire koordinator

Bilder av fenomenet

Kart

Er du en observatør?

Har du sett noe på himmelen over Hessdalen? Send din observasjon til Erling P. Strand!

Erling P. Strand